24 juli 2019

Friet, Snacks en K&k belegd broodje haal je buiten de deur

Van alle 168 mln. consumpties op een dag verdeeld over 6 momenten (ontbijt, voormiddag, lunch, namiddag, avondeten en avond) is 14% afkomstig van Out of Home en 86% afkomstig van At Home.

Van Out of Home is inclusief wat wordt afgehaald en wordt thuisbezorgd. Van At Home is inclusief wat bv. voor de lunch op het werk of voor onderweg van thuis wordt meegenomen.

Hieronder e.e.a. grafisch weergegeven. Waarbij alle momenten op de dag vergeleken worden met alleen het consumptiemoment avondeten. Bij het avondeten is nu al 6,7% afkomstig van buitenshuis, wat ook sterk groeit (vorig jaar 4,5%), waarbij thuis eten natuurlijk verreweg de grootste plas is. Van alle diners op een dag wordt een 90% thuis gegeten en hiervan is dus 6,7% afkomstig van buitenshuis (afhalen of bezorgen). De andere kant van de medaille, de boterham of het fruit van thuis is groot (46,5%), vooral op het werk, maar groeit niet.

No alt text provided for this image

Het verschil tussen producten is echter enorm.

Als we alleen kijken wat er voor sommige producten van buitenshuis afkomstig is, dus incl. hetgeen wat wordt afgehaald en wordt thuisbezorgd naast hetgeen wat buitenshuis wordt gegeten dan zien we de volgende top:

No alt text provided for this image

Het gaat hier dus om het %consumpties dat van buiten de deur afkomstig is ofwel buiten de deur wordt gegeten. Het K&k vers belegde broodje spant de kroon op de voet gevolgd door friet en snacks.

Voor friet, kroketten, frikandellen en de loempia’s geldt dat dit vooral komt door de Nederlandse afhaalcultuur.

Een 15% van de friet, 10% van de kroketten en ruim 20% van de frikandellen en de loempia’s worden afgehaald.

Overigens vallen de pizza en de hamburger net buiten deze top met allebei ruim 35% van buiten de deur. De eerste omdat je het buiten de deur gaat eten, en de laatste omdat je het vooral laat bezorgen.

Andersom zijn er ook typische producten van thuis.

No alt text provided for this image

Dit is het %consumpties dat thuis wordt gegeten of van thuis wordt meegenomen van alle consumpties.

Ook groenten, boterhammen en broodbeleg staan hoog in deze lijst. Want de gewone maaltijd of de boterham tussen de middag is echt iets voor thuis. Opvallend is dat fruit, koek & biscuit, brood en beleg als zij buiten de deur worden gegeten, veel vaker van thuis zijn meegenomen dan buitenshuis zijn gekocht.

Voor verdere vragen, opmerkingen en aanvullingen graag reacties naar Rien de Koning.